Varaa majoitus

Historia

Merihovin historia on mielenkiintoinen

Merihovin historia

Kemi oli jo vuosisadan alkupuoliskolla suurteollisuuden keskuspaikka, jossa sahanpatruunat ja uittopäälliköt olivat merkittäviä päättäjiä. Liiketuttavia kävi ja heitä kestittiin yhtiön tiloissa, sillä hotellia ei kaupungissa ollut. Kerrotaan, että Kemi-yhtiön johtaja ajoi 30-luvulla joka päivä troikkahevosilla Haaparannan Kaupunginhotelliin liikelounaalle.

Sotien jälkeen tuli muutos: Merihovin perustustyöt aloitettiin jo vuonna 1946. Kaikki rakennustarvikkeet olivat sodan jälkeen kortilla. Betoniraudat ja suurin osa nauloista ja tiilistä haettiin Rovaniemen maalaiskunnasta, Muurolan vanhasta parantolasta, jonka saksalaiset olivat perääntyessään räjäyttäneet maan tasalle. Naulat suoristettiin ja tiilet puhdistettiin. Parhaimmillaan työmaalla oli yhtä aikaa töissä yli 300 rakentajaa.

Alkon ravintolat Oy:n alkuperäinen, kirjoituskoneella naputeltu Kertomus XV toimintavuodelta 1949 kertoo, että ravitsemisliikkeiden hintasäännöstely kumottiin 1.3. alkaen ja I lk:n hotelli-ravintola Merihovi avattiin 27.4. Ehkä se avattiin liian aikaisin, sillä maali oli monin paikoin vielä tuoretta. Kevään ensimmäiset mäkäräiset ennättivät tarttua pilareiden suojaksi vedettyyn värikerrokseen ja maalaus jouduttiin kohta uusimaan.

Materiaalipulasta huolimatta lopputulos oli komea. Muotoilija Paavo Tynellin suunnittelemat hohtavat kattolampetit ja klassiset valkeat pylväät salissa henkivät juhlatunnelmaa, ja suuressa Uitto-kabinetissa oli avotakka lappilaiseen tapaan. Kemiläiset ja ulkopaikkaiset ihastuivat taloon. Pakinoitsija Arijoutsi kirjoitti Helsingin Sanomissa 24.5.1950: ”Kemissä olivat kaupungin kasvot muuttuneet kahden vuoden aikana tavattomasti. Ilahduttavimmaksi tuttavuudeksi – katsomme nyt asioita matkailuliikenteen kannalta – muodostui kaupungin uusi hotelli Merihovi, joka ulkoasultaan, laitteiltaan ja totta puhuen myös johtonsa puolesta voidaan lukea maamme ensimmäisten joukkoon.”

Hotellin ensimmäinen leikekirja, jota säilytetään Kemin historiallisessa museossa, kertoo alkuaikojen tapahtumista ja kävijöistä. Presidentti Urho Kekkonen yöpyi Merihovissa ensi kertaa vuonna 1959 ja sittemmin pitkään vuosittain Lapin kalamatkoilta palatessaan.

Avaruuslentäjä Juri Gagarin veti väkeä hotelliin, ja sieltä lähetettiin kaupungin ensimmäiset televisiolähetykset. Oli iltapäivätanssiaisia, rouvien muotinäytöksiä, Martinhanhipäivällisiä ja tietysti vappulounaita. Maanantain päivätanssit olivat erityisen suosittuja.

Alusta alkaen Merihovissa toimi kaksi ravintolaa, ensimmäisen luokan hotelliravintola toisessa kerroksessa ja kansanpaikka katutasossa. Viimeksi mainittu ristittiin Ankkuriksi, koska kemiläiset tahtoivat, että heidän kaupungissaan meri sekä näkyy että kuuluu. Aikojen kuluessa Ankkuri muuttui maankuuluksi taiteilijakapakaksi, jossa viihtyivät sulassa sovussa niin herrat kuin kansanmiehetkin.

Aika kului edelleen ja lama tuli… Merihovi suljettiin 1997. Onnellisen sattuman ja johdatuksen kautta vanhat Merihovin hopeiset ruokailuvälineet ja alkuperäiset valaisimet saatiin nykyisen omistajan Päivikki Palosaaren varastoon. Harvoin on kokonaista kerrostaloa hankittu veitsien, haarukoiden ja lamppujen ympärille…

Täysin uudistetun 50-vuotiaan Merihovin avajaiset olivat 30.10.1999. Hotelli oli käynyt läpi perusteellisen ja työlään remontin, jossa lähes kaikki uusittiin. Kunnostuksessa kunnioitettiin vanhaa mahdollisimman pitkälle nykyajan vaatimukset huomioon ottaen. Alkuperäiset valaisimet ovat lähes kaikki tallella, hopeat kiillotettuina kaapeissaan. Yläkerran ruokaravintola ja Ankkuri entisillä paikoillaan ja 69 huonetta valmiina vieraita varten.

JA NYKYPÄIVÄÄ…

Vuonna 2007 Merihovin kaikki huoneet sekä toisen kerroksen ravintolasali saivat uuden ilmeen, kun ne kunnostettiin pintaremontilla ja tekstiiliuusinnoilla. Uusittu Cafe-Bar Ankkuri avasi ovensa tammikuussa 2008. Viikonloppuisin Cafe-Bar Ankkuri tarjoaa elävää musiikkia, mukavan seurustelupaikan aikuiseen makuun sekä purtavaa pieneen ja suurempaankin nälkään.

Hotelli Merihovi tarjoaa pehmeitä petejä ja aitoja makuelämyksiä valmistettuna paikallisista raaka-aineista, kansainvälisin reseptein. Hotellin 69 huonetta ovat persoonallisia ja kodikkaita, yhdeksässä sviitissä on oma sauna. Hotellissa on kokoustilat 5 – 40 hengelle ajanmukaisin varustein. Ravintoloita hotellissa on kaksi, Cafe& Bar Ankkuri ja tasokas á la carte –ravintola Merihovi, 50-luvulla suunniteltu kultturelli ravintola-sali kera Paavo Tynellin suunnittelemien valaisimien on nähtävyys jo sinällään… – TERVETULOA MERIHOVIIN! TOIVOMME, ETTÄ VIIHDYTTE! –